Suomi

Pyhän Olavin merireitti on kansainvälinen hanke, jonka tavoitteena on luoda ensimmäinen meriteitä hyödyntävä pohjoismainen pyhiinvaellusreitti. Hanke alkaa 2016 ja päättyy 2019, ja se saa rahoitusta Central Baltic -ohjelmasta.

Pyhän Olavin merireitin tavoitteena on luoda pyhiinvaellusreitti Turusta Suomen ja Ahvenanmaan saariston kautta Ruotsin Hudiksvalliin, jossa reitti yhtyy olemassa olevaan Pyhän Olavin reittiin, St. Olavsleden. Reittiä pitkin voi kulkea Norjan Trondheimiin asti, yhteensä 1 185 km. Pyhän Olavin merireitti on pituudeltaan noin 625 km, ja jo olemassa olevan Pyhän Olavin reitin pituus on 560 km.

Reitti alkaa Turusta, Suomen entisestä pääkaupungista, ja jatkuu Turun ja Kaarinan esikaupunkialueiden kautta Saariston rengastietä myötäilevää pyörätietä pitkin kohti Paraista. Paraisilta reitti jatkuu pyöräilyreittejä, pikkuteitä ja lauttayhteyksiä hyödyntäen Nauvon ja Korppoon yli Ahvenanmaan saaristoon. Saaristossa vaeltaja voi tutustua kyliin, nauttia maaseudun rauhasta ja mietiskellä rantakallioilla meren äärellä ohi kulkevia laivoja katsellen.

Reitin saaristo-osuudella vaeltajalla on mahdollisuus purjehtia tai meloa osa matkasta. Reitin varrella on lukuisia lossi- ja lauttayhteyksiä, joten myös jalan tai polkupyörällä kulkevalle vaeltajalle tarjoutuu runsaasti mahdollisuuksia meri- ja saaristoelämästä nauttimiseen. Reitin varrella on mahdollista käyttää julkisia kulkuvälineitä, mikä tarjoaa mahdollisuuden tehdä matkaa hitaasti monia mielenkiintoisia nähtävyyksiä tutkaillen ja reitin varrella oleviin pikkusaariin tutustuen.

Kevät (huhtikuusta kesäkuuhun) ja syksy (elokuusta lokakuuhun) ovat parasta aikaa Pyhän Olavin merireitin kiertämiseen. Sää on useimmiten hyvä ja soveltuu hyvin vaeltamiseen. Lautoilla ei ole ruuhkaa eikä jonoja. Voit nauttia avaruuden tunteesta, hiljaisuudesta ja koskemattomista näkymistä.

Hankkeen aikana teemme yhteistyötä paikallisten matkailuyritysten kanssa kehittääksemme pyhiinvaeltajille ja retkeilijöille soveltuvia palveluja.
Pyhän Olavin merireitti toteutetaan yhteistyössä seuraavien tahojen kesken: Åbo Akademi, Paraisten kaupunki, Yrkeshögskolan Novia, Föreningen Franciscus på Kökar sekä Sottungan, Söderhamnin ja Östhammarin kunnat ja Pilgrimstid Sverige.
www.st-olav.com

Lisätiedustelut: Paraisten hankevastaava James Simpson, 040 488 5977, james.simpson@parainen.fi
Seuraa meitä seuraavissa medioissa:

www.facebook.com/olavinreitti/
www.instagram.com/olavinreitti
www. twitter.com/olavinreitti

www.saaristo.org

Pyhän-Olavin-merireitti-640x503_ts_saaristo
Turun Sanomat 17.06.2017

Pyhän Olavin merireitti vie pyhiinvaeltajat purjelaivalle – Turun sanomat

Advertisements