Svenska

St Olav Waterway – Pilgrim på havet är ett internationellt projekt som har som mål att skapa den första pilgrims- och vandringsrutten i Norden som går delvis över vatten. Projektet pågår från 2016 till 2019 och det finansieras av programmet Central Baltic.

Målsättningen med projektet är att skapa en pilgrimsled från Åbo via den finska och åländska skärgården till Hudiksvall i Sverige där leden knyts ihop med en existerande pilgrimsled, S:t Olavsleden. Man kan vandra leden ända till Trondheim i Norge, sammanlagt 1 185 km. Rutten för St Olav Waterway – Pilgrim på havet blir cirka 625 km lång, medan den befintliga S:t Olavsleden är 560 km.

Leden börjar i Åbo, den tidigare huvudstaden i Finland, fortsätter genom förorterna i Åbo och S:t Karins och förenar sig med cykelleden längs Skärgårdens Ringväg mot Pargas. Från Pargas fortsätter man längs cykelleder, mindre vägar och båtförbindelser över Nagus och Korpos huvudöar till den åländska skärgården. I skärgården kan vandraren ströva omkring, njuta av lugnet på landsbygden, titta på båtarna som seglar förbi och låta sinnet vila.

I skärgården kan vandraren även segla eller paddla en del av rutten. Det finns otaliga färjförbindelser längs leden, vilket innebär att även de vandrare som tar sig fram på cykel eller till fots har möjlighet att njuta av havet och skärgårdslivet. Det är även möjligt att färdas med buss på en del av rutten, vilket ger mera tid för att resa långsamt och utforska de många intressanta vyerna och holmarna längs rutten.

Våren från april till juni och hösten från augusti till oktober är den bästa tiden för en vandring längs St Olav Waterway – Pilgrim på havet. Vädret är oftast bra och temperaturen lämpar sig bra för en vandring. Det finns ingen rusning på färjorna. I skärgården finns det gott om plats, stillhet och orörda vyer.

Vi samarbetar med lokala turismföretagare under projekttiden i syfte att skapa service som lämpar sig för pilgrimer och vandrare.

St Olav Waterway – Pilgrim på havet är ett samarbetsprojekt mellan Åbo Akademi, Pargas stad, Yrkeshögskolan Novia, Föreningen Franciscus på Kökar, kommunerna Sottunga, Söderhamn och Östhammar samt Pilgrimstid Sverige. www.st-olav.com

Mera information ges av projektledaren i Pargas James Simpson, +358 (0)40 488 5977, james.simpson@pargas.fi

Följ oss på sociala medier:
www.instagram.com/olavinreitti
www.twitter.com/olavinreitti
www.soundcloud.com/olavinreitti
www.facebook.com/olavinreitti/

www.visitarchipelago.com

Pyhän-Olavin-merireitti-640x503_ts_saaristo
Turun Sanomat 17.6.2017
Advertisements